miercuri, 15 aprilie 2015

București, 15 aprilie 1944


În Wikipedia scrie, sec: „1944: Al Doilea Război Mondial: Al doilea mare bombardament anglo-american asupra Bucureștiului. Universitatea e distrusă parțial.” Dar detaliile-s dezamăgitoare. Noroc cu articolele găsite în presă și pe bloguri  - deși mai toate vorbesc doar despre primul bombardament, cel din 4 aprilie.
Fotografiile de azi sunt făcute, toate, în ziua de 6 mai 1944, adică la mai bine de o lună de la primul bombardament și două săptămâni după cel de-al doilea și, în cea mai mare parte, se face referire (la explicațiile ce însoțesc fotografiile) despre bombardamentul din 15 aprilie.
Clădirile-s, mai toate, lesne de identificat. Printre cele care nu mai există se află Expoziția Transnistreană, pavilion care s-a aflat pe locul unde, azi, este Teatrul Național.

Clădirea Universității de Arhitectură „Ion Mincu”
Iată lista de articole: cel din ziarul Adevărul e aici, cel din ziarul Lumina - aici, cel de pe blogul lui Victor Roncea e aici și unul asemănător, în Via București - aici.


Filmulețele de pe you tube sunt. aici (3:55) - documentar german și aici (12:29) documentar american, de fapt, un jurnal de actualități din acea vreme, cu referire mai multă despre rafinăriile de la Ploiești.










































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015