duminică, 9 august 2015

La ștrandul Bragadiru - august 1941 (I)



Deja demult dispărutul ștrand Bragadiru, redenumit de comunişti „ştrandul Izvor”, se afla pe locul actualei clădiri a Ministerului Apărării, lângă hotelul Marriott. A funcționat până la sfârșitul anilor 70, în decenioul următor ruinele au fost rase (odată cu alte obiective din zonă). Aici se găseau două bazine, unul dintre ele dotat cu trambulină, o zonă verde și o zonă cu nisip, ștrandul dispunând și de cabine, vestiare și un bufet.


„Ştrandul avea vestiare şi cabine, utilizarea vestiarelor intrând în preţul biletului. Pentru cabine se plătea separat şi, fiind închiriate pe persoană, puteau fi folosite toată ziua.

Adâncimea apei pornea de la 80 cm-1 m la capătul dinspre intrare şi ajungea, conform sursei citate, la 4 m sau 4,5 m în capătul opus, unde era amplasată, lateral, trambulina.

De bazinul principal era lipit un bazin pentru copii, cu o adâncime de circa 50-60 de cm, apa fiind schimbată în amândouă bazinele la două-trei zile. Dinspre intrare, pe latura din dreapta a bazinului era zona “verde”, cu iarbă şi copaci și, vizavi, pe stânga, era amenajată o zonă  cu nisip.

Tot pe stânga, dar mai jos faţă de nivelul general al terenului, era amplasat bufetul ştrandului. Din dreptul bazinaşului, începea o pantă terasată, palierele teraselor fiind acoperite cu iarbă.” (sursa: b365.ro)


O vedere găsită pe digibuc.ro ne arată ștrandul cam așa:


Dar povești și imagini mai multe sunt pe simplybucharest.ro


Într-o postare viitoare, vor mai fi cam tot atât de multe fotografii cu ștrandul Bragadiru, așa cum arăta el în august 1941.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015