duminică, 6 decembrie 2015

Prin Galeriile Lafayette (mai 1941)


Era o vreme când cumpărăturile de Crăciun (și Moș Nicolae, desigur - deși darurile scumpe nu se făceau decât de Crăciun și Anul Nou) începeau, invariabil, la Galeriile Lafayette, de pe Calea Victoriei.

Construit în 1928 în stilul art deco, după planurile arhitectului Herman Clejan, pe locul unde își avusese sediul cunoscuta librărie Socec, magazinul a fost denumit atunci „Galeries Lafayette” , după numele celebrului magazin din Paris, construit în 1912. A fost primul mare magazin universal din România, după modelul magazinelor cu spații mari de expunere din Paris, prin comparație cu prăvăliile mici, tradiționale, din București. Era un magazin modern, luxos, dotat cu lift, având în interior coloane și, pe jos, marmură.

„Galeries Lafayette” se aflau lângă Hotelul Lafayette (cunoscut și sub numele de Hotelul Francez sau Hotel de France), care avea să fie demolat mai târziu, în 1979, fiind afectat de cutremurele din 1940 și 1977. (sursa: aici)

Reclame și broșuri cu și despre Galeriile Lafayette pot fi consultate pe pagina Reclame vechi românești, bine pusă la punct. Aici vom cita din articolul publicat de Agerpres pe site-ul propriu: „Luxosul magazin s-a bucurat în perioada interbelică de o reclamă pe măsură, prin afișe, ziare, reviste, radio.  Astfel, spre exemplu, o reclamă din 1937 descria Galeries Lafayette ca „unicul magazin occidental din țară”, „magazin de încredere unde găsiți tot ce vă trebue”, respectiv '„mărfuri de primă calitate cu prețuri eftine și fixe”. Reclama îi informa pe cei dornici să viziteze magazinul că în cele peste 70 de raioane pot fi găsite confecții, blănuri, bijuterii, parfumuri și articole de toaletă, galanterie fină bărbătească, articole de sport, covoare, linoleum, lenjerie, mătăsuri, toate purtând „pecetea rafinamentului parisian și a bunului gust”. „Magazinul Galeries Lafayette este aprovizionat din timp de centrala din Paris cu mărfuri de ultimă modă”, mai menționa reclama din 1937. De asemenea, într-un almanah realizat de Magazinul universal Galeries Lafayette în anul 1939, sunt prezentate și imagini cu numeroasele departamente, printre care și cel de jucării.


P.S. Un articol extrem de interesant este și aici (despre raionul de jucării - și nu numai!, în 1938-39)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015