marți, 22 decembrie 2015

Serbare de Crăciun la Clubul presei


15 decembrie 1943: la Clubul presei este organizată o serbare de Crăciun. Colindători sunt membrii unui cor de cadeți și copii de trupă (pe atunci, copiii de trupă erau orfanii „adoptați” de unitățile militare, care le ofereau adăpost, hrană, haine  - adică uniforme - și îi trimiteau la școală). La final, cei mici au primit daruri.

Nu pare o serbare prea veselă - și nu e vorba doar de seriozitatea dată de semnificația creștină a întrunirii ci, poate, de faptul că era vreme de război și vremurile ce urmau să vină nu se prevesteau a fi prea luminoase. Spectatorii sunt destul de mohorâți. Ministrul care e numit aici Marcu nu apare pe lista guvernului Antonescu, în funcție la acea dată - o fi fost vreun adjunct sau un secretar de stat.

În clădirea care adăpostește azi Teatrul Foarte Mic (închis  acum din cauza bulinei roșii) se afla un club al presei - probabil că despre acela e vorba aici. Clădirea însăși era proprietatea Sindicatului Ziariștilor (pe balcon se mai disting literele ce alcătuiau aceste două cuvine), iar pe ornamentele clădirii apar inițialele „SZ”, ceea ce dovedește că a fost construită la comandă, pe cheltuiala ziariștilor sindicaliști. de mirare că, după revoluție, nicio asociație a ziariștilor nu a revendicat-o.















3 comentarii:

Harta...

Flag Counter
Instalată la 20 aprilie 2015